Wat is naaktrecreatie?

Naaktrecreatie is het bloot doorbrengen van de vrije tijd, wat zo’n twee miljoen Nederlanders wel eens doen. Op een naaktstrand aan de kust bijvoorbeeld, bij een meertje in het binnenland, op vakantie of lekker in de eigen achtertuin. Het geeft een heerlijk vrij gevoel om water en wind op je blote vel te voelen, en er zijn ook een hoop praktische voordelen: geen plakkerige badkleding na het zwemmen, geen omkleedtrucs met een handdoek op het strand, je hoeft minder bagage mee te sjouwen, je wordt streeploos bruin, hebt op campings gezamenlijke douches, dus geen geklungel met krappe douchehokjes, en het is ontzettend handig met kleine kinderen.

Naturisme en nudisme. Deze twee woorden worden nog vaak door elkaar gehaald, omdat veel mensen denken dat ze onderling verwisselbaar zijn. Het gaat echter niet over hetzelfde fenomeen, hoewel het twee levensstijlen zijn die op sommige manieren nogal op elkaar lijken.

Wat is naturisme?

Naturisme is volgens de Internationale Naturistenfederatie “een manier om in harmonie met de natuur te leven”. Naturisme wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid, die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu. Zo’n 2 miljoen Nederlanders gaan regelmatig uit de kleren om heerlijk naakt te genieten van de zon, frisse lucht en de warmte. De sauna is het hele jaar door populair en als het mooi weer is gaan veel mensen naar een naaktstrand of gaan bloot liggen zonnen in de natuur of in hun eigen achtertuin/dakterras.

Toch lijkt de stap naar een vakantie op een camping of bungalowpark, waar naakt gerecreëerd kan worden, heel erg groot. Onterecht eigenlijk, want ook daar gaat het om heerlijk genieten van naakt zonnen, zwemmen of genieten van de warmte in de sauna. Natuurlijk is naturisme niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn genoeg redenen om het eens uit te proberen. De meeste naturisten recreëren bloot omdat hen dit een gevoel van vrijheid geeft. Daarnaast waarderen veel mensen het respect op een naturistenterrein.

Bloot is ook zeker de “dress code” op een naturistenterrein of naaktstrand. Van pubers wordt meestal wel geaccepteerd dat zij verkiezen kleding te dragen en van anderen als er medische redenen zijn. De meeste mensen bezoeken een openbaar naaktstrand of liggen bloot in hun eigen achtertuin, als de situatie dat toelaat. Anderen verkiezen de collectiviteit en de gezelligheid van een naturistenterrein. Er zijn naturisten die zo vaak mogelijk bloot zijn, bijvoorbeeld thuis, anderen gaan pas uit de kleren als de temperatuur zomerse waarden bereikt.

Voor zover bekend, komen naturisten uit alle lagen en leeftijdsgroepen van de bevolking, maar niet alle groepen zijn gelijk vertegenwoordigd. Oververtegenwoordigd zijn mensen met een middelbare en hogere opleiding en mensen met een beroep in de verzorgende of sociale sector. De groep van jongvolwassenen is ondervertegenwoordigd. Voor deze groep zijn soms aparte organisaties zoals vanaf 1963 de “NFN-Jongeren”. Opvallend is ook vaak de bewuste afwezigheid van competitie als persoon tussen naturisten.

Kijk voor meer informatie op de website NFN.

Wat is Nudisme?

Nudisme komt van het Franse woord ‘Nu’, wat bloot betekent en gaat specifiek over naakt zijn. Nudisten gaan bijvoorbeeld naar het naaktstrand of vergelijkbare plekken, omdat ze het leuk vinden om puur natuur te kunnen rondlopen. Hier draait het dus echt over het naakt zijn op zich, niet veel meer dan dat. Nudisten waarderen het zonder kleren zijn en naakt te kunnen genieten van ontspannende activiteiten zoals zonnebaden of zwemmen. Het heeft vooral te maken met het gevoel van zelf en is eerder een hobby die men af en toe beoefent.

Naturisme daarentegen komt van het woord ‘natuur’ en is een filosofie die veel verschillende dingen kan inhouden. Het gaat over jezelf vereenzelvigen met de natuur, harmonie vinden en respect hebben voor elkaar en het milieu. Hoewel nudisme hier een deel kan van uitmaken, veel naturisten voelen zich namelijk één met de natuur door zonder kleren rond te lopen, is nudist dus eigenlijk een verkeerd label voor deze mensen.

Naturisme wordt over het algemeen ook uitgevoerd als een groepsactiviteit, denk maar aan een naturistendorp, naturistencamping of naturistencentrum. Buiten het naakt zijn komt er nog van alles anders bij kijken. Sommigen Naturisten weigeren te roken, drinken of vlees te eten. Hoewel dit natuurlijk geen vaste regels zijn, iedereen doet waar hij of zij zich het beste bij voelt. Meer nog gaat het over respect voor jezelf en anderen hebben. Het laten wegvallen van alle vooroordelen en dus met een open ingesteldheid anderen benaderen, zonder vooropgestelde indrukken. Naturisten willen graag continu op deze manier kunnen denken en zo een meer natuurlijke levensstijl omarmen.

Doch draait het in beide levensstijlen om een gevoel van vrijheid en eenheid met de natuur. Naakt zijn betekent het laten wegvallen van de restricties die het dragen met kleren met zich meebrengen. Op deze manier gaan ze dus hand in hand.