Wat is naaktrecreatie?

Naaktrecreatie is het bloot doorbrengen van de vrije tijd, wat zo’n twee miljoen Nederlanders wel eens doen. Op een naaktstrand aan de kust bijvoorbeeld, bij een meertje in het binnenland, op vakantie of lekker in de eigen achtertuin. Het geeft een heerlijk vrij gevoel om water en wind op je blote vel te voelen, en er zijn ook een hoop praktische voordelen: geen plakkerige badkleding na het zwemmen, geen omkleedtrucs met een handdoek op het strand, je hoeft minder bagage mee te sjouwen, je wordt streeploos bruin, hebt op campings gezamenlijke douches, dus geen geklungel met krappe douchehokjes, en het is ontzettend handig met kleine kinderen.

Wat is naturisme?

Naturisme is volgens de Internationale Naturistenfederatie “een manier om in harmonie met de natuur te leven”. Naturisme wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid, die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu. Zo’n 2 miljoen Nederlanders gaan regelmatig uit de kleren om heerlijk naakt te genieten van de zon, frisse lucht en de warmte. De sauna is het hele jaar door populair en als het mooi weer is gaan veel mensen naar een naaktstrand of gaan bloot liggen zonnen in de natuur of in hun eigen achtertuin/dakterras.

Toch lijkt de stap naar een vakantie op een camping of bungalowpark, waar naakt gerecreëerd kan worden, heel erg groot. Onterecht eigenlijk, want ook daar gaat het om heerlijk genieten van naakt zonnen, zwemmen of genieten van de warmte in de sauna. Natuurlijk is naturisme niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn genoeg redenen om het eens uit te proberen. De meeste naturisten recreëren bloot omdat hen dit een gevoel van vrijheid geeft. Daarnaast waarderen veel mensen het respect op een naturistenterrein.

Bloot is ook zeker de “dress code” op een naturistenterrein of naaktstrand. Van pubers wordt meestal wel geaccepteerd dat zij verkiezen kleding te dragen en van anderen als er medische redenen zijn. De meeste mensen bezoeken een openbaar naaktstrand of liggen bloot in hun eigen achtertuin, als de situatie dat toelaat. Anderen verkiezen de collectiviteit en de gezelligheid van een naturistenterrein. Er zijn naturisten die zo vaak mogelijk bloot zijn, bijvoorbeeld thuis, anderen gaan pas uit de kleren als de temperatuur zomerse waarden bereikt.

Voor zover bekend, komen naturisten uit alle lagen en leeftijdsgroepen van de bevolking, maar niet alle groepen zijn gelijk vertegenwoordigd. Oververtegenwoordigd zijn mensen met een middelbare en hogere opleiding en mensen met een beroep in de verzorgende of sociale sector. De groep van jongvolwassenen is ondervertegenwoordigd. Voor deze groep zijn soms aparte organisaties zoals vanaf 1963 de “NFN-Jongeren”. Opvallend is ook vaak de bewuste afwezigheid van competitie als persoon tussen naturisten.

Kijk voor meer informatie op de website NFN.